Zejtun Festa zaprasza POLONEZY i nie tylko na wymianę oleju ...
Mogłoby się wydawać że skoro mamy tak typowo wiejską festę z rolnikami, przyśpiewkami i płodami tej ziemi jesteśmy na wsi a tu niespodzianka bo Zejtun szczyci się mianem MIASTA (populacja ok. 12000). Są większe skupiska ludzkie na Malcie które nadal oficjalnie nie są ani wsią ani miastem tylko po prostu miejscowością. Nobilitacji dokonał ostatni Wielki Mistrz zakonu joannitów, będąc pod wielkim wrażeniem festy ku czci patronki – św. Katarzyny Aleksandryjskiej więc jest CITTA BELLAND.
„I nie tak prędko oliwa rozlewa się po morzu, gdy ją żeglarze dla uspokojenia fal wyleją.” POTOP
Znane jest też z rzymskiej willi oraz starego kościoła Św. Grzegorza.
Starsi panowie na przesterowanych gitarrach brzdąkają a inni pieją „im promptu” rymy, zupełnie jak rap'owe freestyle battle w 8 mili ! To się nazywa GHANA, pieśni farmerów i gospodyń domowych tworzone na poczekaniu bo lud był niepiśmienny, o co ! Taki śpiewak był najmowany przez absztyfikanta by pod oknem bogdanki trelle-morelle wzniosłe z się wydobywał.
Mnóstwo jest referencji do oliwy w tekstach : „gałązka oliwna” „gaj oliwny” a o zdrowotnych właściwościach można bez końca. Na Malcie zawsze każda rzecz MUSI być wyjątkowa i cudowana oraz niepowtarzalna – nie inaczej jest z oliwą – ktoś słyszał o „Perlina Maltese” perłowej oliwie kolory właśnie białego ?Najsłynniejsze oleum na wyspie z ogrodów Sam Cremony – Ojca Chrzestnego maltańskiej oliwy. Tylko około 50 takich drzew się zachowało na skale. Jest bukolicznie, folkowo i jedząc oliwę – zdrowo !
ps.
Bigilla – pasta z fasoli a raczej z bobu / wyki (Vicia Faba) zwanej tu "ful ta' Ġirba" czyli że z Dżerby pochodzi. Do tego oliwa, czosnek świeży, przyprawy. Bób trzeba namoczyć przez 24 h w wodzie z sodą i solą. Wysuszyć, potem zagotować i razem wszystko zmiksować.
Hobz biz zejt lub Ftira Maltija – danie na liście UNESCO od '20, (fatir, chleb bez zakwasu i drożdzy),
Komentarze
Prześlij komentarz